Als je fan van Rotterdam bent, dan ga je gewoon drie keer op rij. Ja toch?! Het is tenslotte onze eigen bovenste beste tip voor deze pracht van een stad: bijboeken. Dit keer huren we een geelblauwe OV-fiets op station Blaak en voelen we ons helemaal local met de wind over onze wangen langs de Maas. Tassen onder de snelbinders, voeten beducht op de achteruittraprem en geluidsloze elektrische scooters aan alle kanten ons voorbij.

We kunnen overal de winkels weer in, onze handen telkens weer onder de sanitizers. De ene splasht er snel een flinke klodder uit, bij de andere duurt het seconden voor het eerste pufje. Het voorjaarsfleurt volop aan de kledinghangers, het koffiet weer heerlijk op een terras of in een binnentuin zoals bij de smaakvolle Studio Unfolded en later op de dag pizzaat het Bleij op Katendrecht.

Als toetje is er een bankje aan de oever van de Maas, waar staren mag, naar de boten. Daarna fietsen we terug naar het centrum door de hagelwitte Maastunnel. Tip: zoek ’50 meter verder’ bij de ingang naar de lift. Zo hoef je niet in spannende posities met je fiets op de steile roltrap. Daarna doezelen we weg in het kakelwitte XL van ons favoriete hotel CitizenM. Als je daar kiest voor ‘high’ en ‘harbour view’, wil je eigenlijk je kamer niet meer uit.

Het is de laatste vrijdag voor ‘verdere versoepelingen’, dus hoeft dat ook niet en eten we het ontbijt op bed. De medewerkers weten hoe ze het beste dakje van melk kunnen schuimen en hoe een croissant zich delicieux dipt in vijgenjam. De zaterdag erop zijn de medewerkers juist erg verheugd dat ze ons nu na weer aan de bar kunnen bekoffie-en. En ook die boek je gerust bij.

In Rotterdam kun je alle kanten op – vergeet niet ergens je ‘Rotterday’ plattegrond op te pikken! – en dus ook skyhigh. Ons favoriete dakterras ‘Op het dak’ boven op het Schieblock blijkt ‘Sorry, we’re closed’ en belooft iets nieuws, maar nu nog even niet. Dus wijken we uit naar een ongekend luxe stroopwafel bij Didi’s. Van een marmeren blaadje en met gesmolten Belgische pure chocola met een toefje discodip on rooftop. Verderop ontdekken we de Maasstroompjes die als sinds 1934 blijken te bestaan. Zalige koekjes in een bewaartrommel voor thuis. En omdat er zo steeds iets te ontdekken blijkt, móet je dus vaker naar Rotterdam. Ja toch?!

We shoppen, streetstylen, shooten elkaar om en om bij al die inspirerende streetart & stickers overal en zijn zo weer drie dagen in onze sistersas. En natuurlijk bezoeken we alle twee de winkels van Susan Bijl. Want als één op de bijna iedere tas die we op straat voorbij zien komen er eentje is van deze ontwerper, dan willen we die ook zelf even bezoeken. Daar zien we achter de kassa al de speciale editie van de zilveren shopping bag shinen die in deze maand te koop komt. Passend bij het iconische spiegelgebouw Depot Boijmans Van Beuningen, waarin we onszelf wat later als we ervoor staan terugzien.

Op het terras van De Matroos en het Meisje eten we de laatste avond wat de pot schaft. Een viergangen menu om volop foto’s van te maken. Van de oesters vooraf tot de tartelette met een vleugje verveine. De rekening is om van te snoepen. Chin chin!