#ja toch!

Weten jullie nog? We zeiden het nog zo toen we vorig jaar uit Berlijn terugkwamen: bijboeken! En hadden we dat nou ook maar voor onze volgende citytrip gedaan. Want voor we het wisten hadden wij Dames Maat ook Rotterdam al weer in de benen. Nog best een beetje hotel de botel – we sliepen in het H2Otel óp het water in de Wijnhaven – van deze Nederlandse metropool overwinnen we nu de jetlag op onze Gooise matras. Met om ons heen de cityguide van Rotterday en alle inspiratie, kaartjes en objets trouvés die we daar hebben (op)gedaan. En de agenda opengeslagen om te bekijken wanneer we opnieuw kunnen Rotterdammen. Want, we hebben veel kunnen afstrepen, maar ook een terugkomlijst op moeten stellen!

#inspiration

Rotterdam is hot en happening en heeft het allemaal. De skyline, de wijdse uitzichten, de Maas, de havens en de architectuur. En bij dat laatste denk je vast meteen aan de knalgele kantelwoningen van Piet Blom, die 30 jaar geleden de kubuswoning introduceerde. En daar heb je meteen ook de hashtag #historie te pakken, want ook dat is Rotterdam. Dat zien we goed als we de Euroscoop in de Euromast pakken. Ons ticket to the top brengt ons naar 185 meter hoogte, waar we de stad drie keer in de rondte kunnen bekijken en we water, oud en nieuw zien. Op de terugkomlijst: de Maastunnel bewandelen, waar we vanaf deze hoogte nu de in- en uitgang van kunnen spotten. En ook kopen we graag nog een keer een ticket to this top, maar dan als het donker is en we met ons hoofd tussen de sterren kunnen staan!

Aan de voet van de Euromast ligt Het Park, waar we doorheen #lentegroenen op weg naar de Erasmusbrug. Die waaien we over, met wijdse uitzichten over de Maas. Daarna is het constructief en uit de wind wandelen door een lange gang van containers langs de kade op naar Hotel New York. Daar maken we al tompoezend en kibbelingend ons volgende plan. Dat wordt de oversteek over de nieuwe voetgangersbrug naar Katendrecht, waar we onze Insta-Stories kunnen voeden: #raw #urban #streetstyle #garage en #inspiration. What’s there nót to love. Op maandagmiddag zijn de meeste spots op dit schiereiland gesloten, dus ook de Fenix Food Factory komt op de terugkomlijst. We gaan de overtocht weer aan, op naar De Pasta Kantine waar Pater Frescobaldi onze hoofden op hol brengt.

#pannekoeken

Als shoppen in de Pannekoekstraat op dag twee op je menu staat, kom je daar bij het ontbijt natuurlijk al mee in de stemming. Gewoon, omdat het in het H2Otel kan. In de eerste stop van deze dag, de overdekte en grootse Markthal, doen we vervolgens heel Hollandsch. Kijken, kijken, niet kopen. Er zit ten slotte net een pannekoek in onze mik. Maar áls, dan is de keuze hier reuze. Zo probeert Madame Cocos ons met haar homemade cocosballs te verleiden, toept de buurman over met churro’s en watertanden verderop de cupcakes en donuts. En behalve al dat zoets is er vis, vlees, brood, kaas en eigenlijk: wat niet! ‘Gaan met die banaan’ staat er groots op de glazen gevel en dat doen we. Op naar iets wat we niet hoeven te eten: de preien in de etalage bij Blick Brillen. Want dat is de ingang naar de snoepwinkel van Henk. Ofwel Vintage & Labels by Hendrikus, waar alle vintage-fashion die aan de rekken hangt mooi, schoon en verzorgd is. Els (van de preien next-door) is vandaag Henks stand-in en doet dat met verve. Aan de overkant zijn de twee zussen Floor en Josje (how we love sisters in business!) van Objet Trouvé wel zelf aanwezig. In hun prachtige winkel vol Parijse elegance en Scandinavische esthetiek kopen we allebei een sOuvenir voor om onze pols. En dan blijkt er nog zoveel meer verleidelijks in de Pannekoekstraat, de omliggende Botersloot en de Nieuwemarkt te trouvé-en. You can only Imagine (want ook deze winkel van Kim springt er uit).

#rooftopping

De Dames Maat love a good view, dus na ook het shoppen op de Meent, de Aert van Nesstraat en de Van Oldebarneveltstraat zoeken we het hogerop op het ‘dak met mogelijkheden’. Het is even zoeken, maar dan hebben we de lichtblauwe lift in het Schieblock gevonden die ons naar de grootste dakakker van Europa zoeft. Het blijkt een groene oase met view over de Rotterdamse skyline. Hier kun je brainstormen, vergaderen, trouwen en MaatKwadraten. In de verte zien we onze volgende #hotspot Supermercado al liggen, waar we aanschuiven voor een best kept secret cocktail. Natuurlijk discreet in bruin papier verpakt. Aan de bar maken we dito plannen voor onze laatste dag. Om ons te laten inspireren door de sieraden van Charlotte Wooning en later de dames van Zigt. Het Industriegebouw met ‘A store with stories’ Evernow en Groos mee te pikken en de Old Scuola te spotten voor Napolitaanse pizza’s als uitsmijter. Eerst nog naar Rotterdam-Noord voor – hoe kan het – nóg meer leuke boetieks en cafe’s als Hopper in de Zwaanshals en de Vijverhofstraat. Ons ‘ziekelijke tempo, echt’ (om in de woorden van de Rotterdamse-Zuidse comedian Patrick Laureij te spreken) blijkt toch nog niet hoog genoeg. Want, wanneer we als afsluiter een rondvaart willen doen, blijkt Spido al naar huis. Een voorbeeld om met pijn in ons hart te volgen, maar niet voordat we een laatste #fotoshoot op Rotterdam Centraal hebben gedaan. Nu lopen we die prachtige hal binnen, maar hopelijk snel weer een keer uit!

 

 

Lees meer: R’dam 2019 + Berlijn + Stockholm + Kopenhagen