Berlin dich Glücklich

Soms is shoppen om de hoek al inspirerend genoeg, maar soms… wil je naar Berlijn samen met je zus. Aldus! Onze citytrip begint met een hoogtepunt op 203 meter. In 40 seconden zijn we bovenin de bol van de beroemde Fernsehturm waar we 360 graden uitzicht hebben over de stad die we in vier dagen gaan ontdekken. We zien meteen wat we als eerste moeten gaan doen: bijboeken! Want Berlijn is uitgestrekt en de time to momo reisgids vol met de tofste adressen en kilometers lange wandelingen ritselt onrustig in onze tas. Met de stad daar beneden aan onze nu nog fitte Füsse kiezen we de eerste wijk om te ontdekken en die op 40 seconden diepte ligt: Mitte.

De M van Mitte en meer leuke straatjes

Hier vind je behalve de 368 hoge Fernsehturm andere bezienswaardigheden waar Berlijn bekend om is. Zoals de Alexanderplatz om de hoek, het centrale plein van Oost-Berlijn in de DDR-tijd. De tijd staat hier nooit stil: het Weltzeituhr laat in alle grote wereldsteden de tijd rustig verder tikken. We zien dat in de volgende stad op onze wishlist het al 7 uur later is en hoewel de openingstijden in Berlijn royaal zijn, zijn de winkels zijn daar vast nooit gesloten, denken we. Aan de Alexanderplatz ligt ook het Galeria Kaufhof, een warenhuis dat van zichzelf al prachtig is en een verademing blijkt als we later in het voormalige West-Berlijn het gierend drukke KaDeWe warenhuis hebben bezocht. In Mitte bezoeken we verder de Potsdamer Platz omringd door hypermoderne archictectuur die ons aan New York doet denken. Ook vind je in Mitte Checkpoint Charlie en kun je een stuk lopen van de voormalige muur. Waar hij er nog staat, is de muur met graffiti en kauwgom tot rauwe kunst geworden. Leuke straten hier om in tig leuke winkeltjes te shoppen zijn de Rosa-Luxemburg Strasse – met voor ons als liefhebbers van letters de winkel Type Hype op nummer 9 – de Münzstrasse, de Mulackstrasse en de omliggende straatjes.

De U van U-bahn en urban gardening

De stad geeft volop energie en inspiratie, maar vraagt ook energie. Die krijgen we terug in de vele gezellige caféetjes van Berlijn waar je heerlijk zit met Kaffee mit Kuchen of een frisse smoothie. Frühstücken kun je er op veel plekken de hele dag door, wat wij een grappig gegeven vinden. Ook leuk om te doen bij lekker weer: je lekkernijen opeten en drinken in de urban gardens waar Berlijn beroemd om is. Even tot rust komen tussen de biologische én organische – je ontkomt hier bijna niet aan deze kreten – groenten en fruit die community style gekweekt worden. En daarna met de U-bahn naar je volgende bestemming. Want ook het U-Bahn stelsel is een richtige aanrader! De metro-stations zijn allemaal anders en vaak prachtig ouderwets betegeld. Dus soms duurt kan het wel even duren voor je weer boven de grond bent en je verder kunt shoppen.

De P van pretzels en de Prenzlauer Berg

Want verder shoppen, dat wil je! Bijvoorbeeld in een andere toffe wijk: de Prenzlauer Berg. Daar vind je op de Kastanien Allee volop winkels met hippe mode, toffe schoenen en cadeautjes. Soms maakt alleen de naam van een winkel al blij, zoals Kauf dich Glücklich. Het hippe aanbod en de aardige medewerkers maken net zo glücklich. Verderop vind je een andere shop van deze mini-keten, Glücklich am Park. Hét adres om weer even bij te tanken met een ijs-koude smoothie of een wafel voor je ook hier weer verder kunt shoppen op de eerste etage. Of loop binnen bij een van die vele andere fijne winkels voor kleding en accessoires als Broke + Schön, Greta & Luis und so weiter und so weiter. Wie geen tijd heeft om te gaan zitten, maar door wil, koopt het typische Duitse tussendoortje de Pretzel en een flesje Fritz-Kola en kan dan weer door. Want, de tijd tikt en dan is er ook nog Bikini Berlin om te ontdekken. Een concept shopping mall met bijzondere winkels en pop-up stores van merken uit de hele wereld.

De R van relaxen en rooftopping

En dan, aan het eind van de dag, zoek je de hoogte weer op om zoveel mogelijk van Berlijn te zien. Een fantastische plek daarvoor is Klunkerkranich, een dakterras bovenop het parkeerdek van winkelcentrum Neukölln Arcaden. Het is even zoeken hoe we er komen en het voelt een beetje als in Breaking Bad, maar dan willen we er iedere avond wel naar toe terug om af te pilsen. Maar, er zijn nog zoveel meer hotspots om dat te doen. Wat denk je van het voormalige vliegveld Tempelhof, waar je picknickt op de startbaan? Of van de Street Food Thursday in Markthalle Neun met herrliche hapjes en livemuziek? Van veel dingen kunnen wij nu in ieder geval zeggen ‘Berlin there, done that’ – dé nagellakkleur van O.P.I die we natuurlijk allebei op onze teennagels hadden. Maar er blijkt nog zoveel over voor op onze Berlijn 2.0 lijst, dat we opnieuw gaan boeken. Echt. Berlin macht glücklich.

Lees meer: Stockholm + R’dam  2018 en 2019 + Kopenhagen